Uw Gids op Lombok
Page 9
Wie ben ik
wat bied ik
Info Lombok
Page 5
Info Lombok
Excursies 2
Excursies 3
Foto pagina
Page 9
Slideshow
Tips
Vliegveld
Contact pagina
gastenboek pagina

09.03.2009

Beschrijving Lombok algemeen.

Informatie Lombok

Algemeen

Het landschapsbeeld wordt bepaald door een keten van 13 bergen.

Voor de kust liggen hier en daar groepen kleine eilanden die "Gili" heten, het Sasak woord voor eiland, de meest bekende zijn: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan, hier komen dan ook de meeste toeristen.

Het grootste deel van het westen is groen en lijkt op Bali, verder naar het oosten en het zuiden wordt het landschap steeds droger. De meeste regen die op de bergen in het noordelijke centrale deel valt stroomt naar het zuiden en irrigeert een groot en rijk landbouwgebied.

Het centrale deel van Lombok is zeer vruchtbaar doordat de bodem rond de bergketen uit vulkanische as bestaat. Dit deel heeft net als Bali een systeem van terrasvormige sawa's (natte rijstvelden) die bevloeid worden.


Kust/Strand

De stranden op Lombok hebben alleen faciliteiten bij de hotels.

Op dit moment zijn alleen de zandstranden van Senggigi en Kuta op toerisme gericht. De Gili-eilanden staan bekend om de goede snorkel/duikmogelijkheden. Aan de zuidkust liggen mooie baaien.


Achterland

Het westelijk deel van het eiland is zeer groen en heuvelachtig. Het oostelijk deel is droog, schaars begroeid en woestijnachtig. Het zuidelijk deel is droog, schaars begroeid en rotsachtig. Het noordelijk deel bestaat uit een vulkaanketen.

Het overgrote deel van de bevolking, ca 86%, is werkzaam in de landbouw. Naast rijst wordt maïs, koffie, kapok, katoen, kruidnagels, vanille, peper en vooral veel tabak verbouwd.

Op Lombok komen diverse soorten palmbomen, teakbomen en eucalyptusbomen voor. Verder komen er veel planten voor die bij ons in de huiskamer te vinden zijn o.a. de ficus en vele soorten wilde orchideeën.

Er leven apen, civetkatten, herten, papegaaien, kakatoes en vleermuizen in het wild.

De onderwaterwereld is onvoorstelbaar kleurrijk. Er zijn vele soorten tropische vissen en andere zeedieren.

De hoogste berg is de vulkaan Gunung Rinjani, hoogte tot 3725 m.

Rond deze nog steeds actieve vulkaan ligt een natuurreservaat; hier zijn bossen met talrijke plantensoorten, watervalletjes en warmwaterbronnen te vinden. In de enorme krater bevindt zich het grote meer Segara Anak. Dit is tevens de belangrijkste waterbron van het eiland. Uit dit meer ontspringt een rivier die de sawa's van Midden-Lombok bevloeit.


Bebouwing/Sfeer

Op Lombok vinden we nog veel oorspronkelijke plaatsen en dorpen w.o. de Sasak dorpen met hun tradititionele huisjes. Meer modern zijn de badplaatsen Singigi en Kuta alsmede de agglomeratie Mataram, de hoofdstad. De meeste toeristen bezoeken deze plaatsen en de Gili eilanden.


Steden

In de agglomeratie Mataram woont ca 10% van de bevolking. Deze bestaat uit de steden: Ampenan (havenplaats), Mataram (hoofdstad) en Cakranegara (handelscentrum). Deze plaatsen zijn aan elkaar vastgegroeid tot een uitgestrekte stad en liggen langs een 8 km. lange weg. Het straatbeeld lijkt op dat van andere middelgrote Indonesische steden; een mengeling van oud en nieuw. Toch heeft elk stadsdeel op de één of andere manier een eigen karakter.


Sasak-dorpen

Een Sasak-dorp bestaat uit traditionele huizen, gemeenschapshuizen en rijstschuren. De rijstschuren (lumbung) zijn het symbool van Lombok. De traditionele huizen staan in 't algemeen op de grond, binnen bevindt zich een opgehoogd platform, de vloer bestaat uit een mengsel van klei, mest en stro, er zitten geen ramen in de muren. Het dak is van riet, de muren van bamboe of palmbladnerven. De rijstschuren hebben de vorm van een hoed en staan op palen, de daken zijn bedekt met gras.


Weerbeeld

Lombok heeft een tropisch moesson klimaat. Het eiland ligt dichtbij de evenaar, waardoor het altijd warm is en het eigenlijk maar 2 seizoenen kent een droog- en een regenseizoen.

De gemiddelde dagtemperatuur is het hele jaar door nagenoeg gelijk. Er is wel verschil tussen dag- en nachttemperatuur, overdag is het gem. 29 graden C. en 's nachts gem. 22 graden C.

Het zeewater heeft vrijwel het gehele jaar door een temperatuur van gem. 28 graden C.

Het droge seizoen loopt van april tot oktober en het regenseizoen van november tot maart.

Ook in het regenseizoen kan het dagenlang onbewolkt zijn, als het regent dan zijn de buien kort maar hevig. Zoals overal in de tropen regent het meestal in de late middag of avond; de ochtenden zijn meestal helder en zonnig. Lombok heeft een hoge luchtvochtigheid. In de hoger gelegen gebieden is het vaak wat koeler. Het gehele jaar door waait aan de kust een verkoelende zeewind.Inwoners

80 % van de bevolking bestaat uit Sasak. Het zijn de oorspronkelijke inwoners van het eiland. Van de overige groepen zijn de Balinezen (19%) de grootste en belangrijkste. Zij wonen vnl. in het westen van Lombok. De Sasaks zijn overwegend Islamiet en de Balinezen overwegend Hindoe.

In de Sasak-dorpen leven de mensen vnl. buiten; de huizen worden alleen gebruikt om in te slapen, te koken en om erfstukken in te bewaren.

In de drie grote steden zijn veel lokale eethuisjes, die de zeer pittige Lombokse gerechten als ayam taliwang (kip met saus van rode pepers) en pelecing kangkung (soort spinazie in pinda-kokossaus) serveren. Ook staan in de stad op sommige plaatsen 'tafels', die volgeladen zijn met potten en pannen, de gerechten zijn thuis gekookt door vrouwen en worden zo verkocht.

Andere lekkere gerechten zijn: olah-olah (varaanbladeren en kouseband in gekruide kokosmelk) ares

(stukjes stam van de bananenboom gekookt met kokosmelk).

Voor zo'n klein eiland is de verscheidenheid aan dans, muziek en theatervormen opmerkelijk. De traditionele muziek omvat verschillende vormen van een gamelanorkest en gezongen poëzie, zij begeleiden vaak processies, ceremonies die verband houden met de levenscyclus, dorpsfeesten en nationale feestdagen.

Verder zijn er diverse theatervoorstellingen in de vorm van een poppenspel of van acteurs die een masker dragen. De traditionele kunstnijverheid van de Sasaks bestaat uit weven, manden vlechten en pottenbakken; het zijn vooral de vrouwen die het werk verrichten.Lombok staat bekend om zijn ikat, dit is een weeftechniek en een belangrijke bron van inkomsten voor de Sasak-bevolking. De Sasaks maken ook al generaties lang aardewerken potten en andere voorwerpen.

         

Op Lombok zijn er een paar plekken die je niet mag missen. De natuur in het Gunung Rinjani National Park is van een bijzondere schoonheid. Er zijn ook schitterende stranden waar je heel goed kunt relaxen zoals in Kuta, Senggigi of op de Gili Eilanden voor de westkust.

Het Gunung Rinjani National Park bestaat uit een gebied van 40.000 hectare. Het ligt in het oosten van Lombok. Het park dankt zijn naam aan de Gunung Rinjani (3.726 m), de berg die het landschap op het eiland domineert. Waar je ook bent op Lombok, de Rinjani kan je overal zien. De 66.000 hectare aan bossen die om het park liggen worden beschermd. In het zuidwesten van het nationale park vind je regenwouden.

Naarmate je meer naar het oosten gaat wordt het klimaat droger. Regenwouden lopen over in monsoonbossen. De oude krater van Gunung Rinjani is gevuld met het blauw-groenige water van het Segara Anak meer (2.030 m). In het meer is een nieuwe vulkaan ontstaan in de vorm van een klein eilandje, Gunung Baru (2.375 m). Het park is rijk aan allerlei planten en dieren. Er wonen een aantal soorten apen, herten, wilde zwijnen en wilde katten. Ook leven er een aantal kleurrijke vogels in het park. Er groeien orchideeën in het park en wat hogerop vind je edelweiss.De berg en warmwaterbronnen hebben een heilige status voor zowel de Sasaks als de Balinezen. Het is mogelijk om de Rinjani te beklimmen en de krater en het kratermeer te bezoeken.


Gili eilanden

De Gili eilanden liggen ten noordwesten van Lombok. Het zijn kleine paradijsjes. Drie tropische eilanden, met witte stranden en een helder blauwe zee. De drie eilanden Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan hebben allemaal een eigen karakter. Ze staan bekend om hun goede duik/snorkelmogelijkheden. Trawangan wordt gezien als het feesteiland, Meno staat bekend als de rustigste van de drie met de mooiste stranden en Gili Air zit daar tussen in. De sfeer op de eilanden is enorm relaxed en er is dan ook geen politie aanwezig.

Gili Air ligt het dichtst bij het vaste land en heeft een heel relaxte sfeer. Binnen anderhalf uur kun je het eiland rondwandelen, maar het is ook een goed idee om een fiets te huren. Motorvoertuigen zijn op de eilanden niet toegestaan. Je kan genieten van prachtige uitzichten en op mooie dagen kun je de heilige berg Gunung Agung op Bali zien. Wil je je liever laten rondrijden dan kan dat op een traditionele Cidomo, een paard en wagen. Vanuit Gili Air is het erg makkelijk om de andere eilanden te bezoeken. Twee keer per dag vaart er een boot tussen de eilanden.

Kuta ligt aan de zuidkust van Lombok en is het enige gebied dat nog enigszins is ontwikkeld voor toeristen. Het lijkt in niets op zijn naamgenoot op Bali. De hoeveelheid toeristische voorzieningen zijn maar een fractie van wat het Balinese Kuta allemaal te bieden heeft. Maar dat is juist de charme van het plaatsje. Overdag kun je zeer goed vertoeven op de mooie witte stranden. Op het rif  zijn goede golven zodat je hier ook kan gaan surfen. Vanuit Kuta kun je goed het zuiden van Lombok verkennen. Er zijn ook nog een paar andere stranden te vinden in het gebied zoals Putri Nyale, Seger en Tanjung Aan.

Flora en fauna op Lombok en de Gili eilanden.